iPhone ve iPad’de Sıfırlama İşlemleri

Bildiğiniz gibi özellikle iOS güncellemeleri sonrası, daha önce düzgün çalışan cihazlarımız bazen düzgün çalışmayabiliyor. Genelde olağan dışı sorunlar ortaya çıktığında da tek çözüm, cihazı tamamen sıfırlama, yani içindeki verileri komple silerek geri yüklemeymiş gibi gözüküyor. Halbuki bazen cihazdaki bazı ayarlar sıfırlayarak, yani fabrika ayarlarına döndürerek de bu tip sorunlardan kurtulanabiliyor. Yani cihazı içindeki verilerlerle tamamen sıfırlamamıza gerek kalmıyor. Bu sayede de bir sürü işten kurtulmuş oluyoruz.

Bu yüzden ben de en çok lazım olabilecek basit ve az zahmetli bu birkaç sıfırlama (reset) işlemini paylaşayım istedim. Bu sayede bu konuyla ilgili soru geldiğinde cevaplaması da kolay olur :)

Safari’nin Çerezlerini ve Verilerini Silme

Cihazımızın standart web tarayıcısı olan Safari ile web sitelerini gezdikçe, bazı web siteleri daha sonraki ziyeretlerimizin daha hızlı olabilmesi için bazı bilgilerimizi cihazımızda saklıyorlar. Bunlar şifrelerimizin otomatik hatırlanabilmesi için çerezler (cookies), ya da hızlı yüklenebilmesi için önbellek verileri olabiliyor.

Fakat bu önbellekteki veriler, bazen iOS güncellemeler sonrası soruna neden olabiliyor. Örneğin videoları açmada sorun yaşayabiliyor, ya da bir siteye girdiğimizde Safari kapanabiliyor. (crash)

İşte bu tip durumlarda ilk denenmesi gereken yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Ayarlar -> Safari” menüsünden “Çerezleri ve Verileri Sil” seçeneğine tıklamak. Merak etmeyin bu işlem cihazınızdaki uygulamalara, rehbere, notlara, vs. ait herhangi bir veriyi silmiyor. Sadece:

  • Daha önce girdiğiniz şifrelerin çerezlerini temizliyor. Yani “Beni Hatırla” dediğiniz sitelerin çerezlerini. Bu nedenle yukarıdaki işlemden sonra bu siteler yine şifre soracaktır.
  • Hızlı açılabilmek için önbellekte tutulan veriler silinecektir. Siteye tekrar girdiğinizde bu veriler tekrar çekilip önbelleğe atılacaktır. Fakat bu siteler ilk seferde daha önce açıldığı kadar hızlı açılmayabilir.

Özetle Safari ile ilgili bazı sitelerde bu takipçimizin sorusunda olduğu gibi garip sorunlar yaşamaya başlarsanız, yukarıdaki işlemi gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz.

Ağ Ayarlarını Sıfırla

Özellikle güncellemelerden sonra cihazımızdaki Wi-Fi, Bluetooth veya Hücresel Veri bağlantılarında anormallikler yaşıyorsak, ilk yapmamız gereken “Ayarlar -> Genel -> Sıfırla” menüsünden “Ağ Ayarlarını Sıfırla” seçeneğine tıklamak.

Bu işlem de cihazımızdaki uygulamaya, rehbere veya notlara ait herhangi bir veriyi silmez fakat daha önce girdiğimiz ve otomatik hatırla seçeneğini işaretlediğimiz Wi-Fi şifrelerini siler. Bu yüzden eskiden otomatik bağlanan Wi-Fi hotspot’larına tekrar şifre girmemiz gerekecektir.

Not: Bazı Wi-Fi bağlantı sorunları için bu yazıda detaylı açıkladığımız gibi DNS ayarlarını değiştirmek gerekiyor. Ayrıca yukarıdaki işlem her Wi-Fi sorununu çözmeyebilir. Apple’ın Wi-Fi sorunları ile ilgili ayrıca http://support.apple.com/kb/TS1398?viewlocale=tr_TR adresinde paylaştığı detaylı bir doküman bulunuyor.

Tüm Ayarları Sıfırlama

Cihazımızda yukarıdaki ayarlar dışında yaşadığımız garip sorunların çözümü için bazen de Ayarlar menüsü altında yaptığımız tüm değişiklikler fabrika ayarlarına getiren ”Ayarlar -> Genel -> Sıfırla” menüsündeki “Tüm Ayarları Sıfırla” seçeneğine tıklamamız gerekebilir.

Bu seçenek de cihazımızdaki uygulamaların verilerini, rehberi veya notları silmez. Sadece cihazın sonradan değiştirdiğimiz ayarlarını orijinal hale getirir. Bu yüzden endişe etmeden “Tüm Ayarları Sıfırla” seçeneğini kullanabilirsiniz. (Önemli Not: Sakın “Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil” seçeneğiyle karıştırmayın.)

Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil

İşte korkmanız gereken ve sadece en son çare olarak kullanılacak seçenek budur :) Cihazınızdaki sorun yukarıdaki işlemlerin sonucunda veya kapatıp açmakla düzelmiyorsa o zaman cihaza bir format atmak yani tamamen sıfırlamak gerekebilir.

Bunun için de aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Ayarlar -> Genel -> Sıfırla” menüsündeki “Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil” seçeneğini kullanıyoruz. Fakat bu seçenek cihazımızdaki herşeyi, yani uygulamaları ve verilerini, rehberimizi, fotoğraflarımızı, notlarımızı, vs. hepsini siliyor ve cihazı kutusunda ilk çıktığı gibi sıfır bir işletim sistemi olarak açıyor.

Bu yüzden bu işlemi yapmadan önce yedek almak çok önemli. Bu yüzden cihazınızdaki bilgileri kaybetmek istemiyorsanız bu işlemi yapmadan önce ya iCloud ile ya da bilgisayarınızdaki iTunes ile mutlaka yedek alın. Hatta ayrıca bu yazıda paylaştığımız gibi bir uygulama ile rehberinizi ayrıca yedekleyin ve de fotoğraflarınızı bilgisayarınıza aktarın.

Maalesef cihazı tamamen sıfırlamak özellikle bilgisayarı olmayanlar için kolay bir süreç değil. iCloud yedeklemesi ile bilgisayarsız da herşey halledilebiliyor ama onun için de hızlı bir internet bağlantısına ihtiyaç oluyor. Bu yüzden Tüm İçerikleri ve Ayarlarınızı Silmeden önce hazırlığınızı mutlaka yapın.

http://www.iphoneturkey.biz sitesinden alıntıdır.

Bir Cevap Yazın